A parafáról
 A parafa tulajdonképpen különböző növényfajták törzséről, ágairól könnyen lefejthető, vastag, rugalmas kéreg (para).
A legelterjedtebb e célból termesztett növény a paratölgy (Quercus suber), amely egy a Földközi-tenger partvidékén őshonos, örökzöld fafajta.
Paratölgyek Paratölgyek          Fotó: Veronique Mistiaen
Ez a kb. 10-15 méter magasra növő fa, 150-200 évig is él. A törzsén és a vastagabb ágain puha, könnyű, szivacsos, lélegző, de a vizet át nem eresztő parafa réteg növekszik, amely a 3-4 cm-es vastagságot elérve, magától is leválik a fáról és újra növekedni kezd rajta. Ennél fogva, a 15-25 év közötti korban történő első hántás után, a kéreg 8-10 évente újra és újra könnyen lefejthető.
 A mediterrán éghajlatú területeken sokfelé megtalálhatóak ültetvényei, Európában főleg Dél-Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában, amely a világ legnagyobb parafatermelő országa.
Lefejtett kéregdarabok Lefejtett kéregdarabok          Fotó: Veronique Mistiaen

 Dugónak különösen jól használható a parafa, mivel rugalmas, viszont a nedvességet nem engedi át. A megtermelt mennyiség kb. 60%-ából dugók készülnek. Emellett napjainkban is egyre több területen használják nagyszerű tulajdonságai miatt, ami annak köszönhető, hogy anyaga rugalmasan összekapcsolódó, légbuborékszerű sejtekből áll (egyetlen cm³-ében kb. 40 millió ilyen sejt található).
Dugókészítéshez felhasznált kéreg Dugókészítéshez felhasznált kéreg
A parafa rendkívüli jellemzői :
a nagyfokú rugalmasság, kis sűrűség, kiváló hő- és hangszigetelő, hangelnyelő, rezgéscsillapító képesség, pára- és gázáteresztő, páraelvezető tulajdonság, vízzáróság, tűzállóság (nehezen éghető, égéskésleltető), fagyállóság, rovarok, rágcsálók nem károsítják, gombák, baktériumok nem támadják meg, antiallergén és antisztatikus, stb., lehetővé teszik, hogy felhasználási területe, a háztartásoktól az űrtechnikáig, rendkívül széles skálán mozogjon.
  Mindemellett a parafatermelés környezetbarát megoldás, hiszen nem kell egyetlen fát sem kivágni, lehántása után a kéreg regenerálódik. Az elhasználódott termékek pedig, többször is újra-feldolgozhatóak. A parafa termékek használata tehát, a környezettudatos vásárlók számára is megnyugtató választás.