Burkolás-technológia
 Burkolási munka :
 1. A pontos és gyors ragasztás érdekében folyékony, vízbázisú kontaktragasztót használjunk. (Oldószeres ragasztó, általában csak fém vagy üveg felületeknél szükséges.) A ragasztót hordjuk fel, mind a burkolóanyagok hátoldalára, mind a burkolandó felületre. Érdemes közepes szálhosszúságú festőhengert használni, mert ezzel általában gyorsan, vékonyan és egyenletesen felvihető a ragasztó. Ecsettel, csak a hengerrel hozzá nem férhető, kis helyeknél dolgozzunk. Kisebb, különálló daraboknál, érdemes előbb a méretre szabott anyagot, a pontos helyére illesztve, ceruzával körberajzolni (óvatosan alárajzolni a körvonal mentén). Ez a jelölés jó segítség abban, hogy hová, meddig kell a ragasztót felkenni ill. később a pontos illesztést is segíti.
 
 2. Fontos a ragasztót hagyni teljesen megszáradni, amíg a fehér szín teljesen színtelenné, átlátszóvá nem válik. Száradás után csak két ragasztós felület ragad össze, tehát száradás után a tekercseket fel is tekerhetjük, a lapokat egymásra tehetjük (természetesen úgy, hogy ne a két leragasztózott oldal legyen egymás felé), így nem ragadnak össze, nem lesz ragasztós vagy foltos az anyagok mintás oldala.
 
 3. Pontosan illesztve helyezzük a helyükre a lapokat, tekercseket. Figyeljünk arra, hogy összenyomás után már nincs lehetőség a csúsztatásra, mozdításra, legtöbbször a visszaszedésre sem, anélkül, hogy a burkoló anyag vagy a felület ne sérüljön. Jobb, ha a parafa anyag az illesztéseknél inkább feszesen egymáshoz nyomódik, akár úgy, hogy az illesztési szélek enyhén felnyomják egymást, mint az, hogy illesztési rések maradjanak, mert azokat összehúzni, egymáshoz nyomni utólag általában nem lehet, míg a feszülő, enyhén felnyomódó részeket gumikalapáccsal el lehet dolgozni. Mind a fal, mind a padlóburkoló lapoknál általában szebben néz ki, ha fél-eltolással, téglakötésben rakják egymás mellé, így a teljes felületen kevésbé látszódik az illesztés, jobban összeolvad a mintázat. Miután minden darab a megfelelő, végleges helyére került, gumikalapáccsal át kell ütögetni a teljes felületet, padlót nagy súlyú hengerrel is át lehet hengerelni. A nyomás erősségétől is függ a kötés erőssége.

 (Tájékoztató a Wakol D-3540 parafa-kontaktragasztóhoz)

Lépcsőforduló burkolás előtt Lépcsőforduló burkolás előtt
 és utána és utána

              folytatás

< 1 - 2. oldal - 3 >