A boros dugók vastagságmérete egy értékkel megadható, mivel az alsó és felső méretük megegyezik. Ezeket a dugókat általában kézi erővel nem, csak palackozó készülék segítségével, lehet megfelelő módon használni, pld. üvegek lezárásához.
 Gyártástechnológia és minőség szerint több kategóriába sorolhatóak :
Agglomerált boros dugók Agglomerált boros dugók

  - Agglomerált parafa dugó, ez a legelterjedtebben használt dugófajta. Parafa granulátumból készül, kb. 4 mm átmérőjű szemcsékből, a kötőanyaga szintetikus. A palackozás könnyítése és a szélek lemorzsolódásának elkerülése érdekében a véglapoknak a széleit lekerekítik. Kb. 1 év időtartamig való tároláshoz alkalmas. Ált. 33-44 mm-es hosszúságban és 21-24 mm-es vastagságban gyártják.
  - Megakork parafa dugó, ami szintén parafa granulátumból készül, viszont nagyon finom, kb. 1 mm átmérőjű szemcsékből, a kötőanyaga pedig természetes gyanta. A palackozás könnyítése és a szélek lemorzsolódásának elkerülése érdekében a véglapoknak a széleit lekerekítik. 1-2 év közötti időtartamig használható, alkalmas fektetve tároláshoz is. Általában 35-44 mm-es hosszúságban és 23-24 mm-es vastagságban gyártják.
  - Kétlapkás (2Top,Twin-Top) parafa dugó, ez tulajdonképpen egy agglomerált dugó, amely a két végén egy-egy, kb. 5 mm vastag, natúr parafa lemezzel le van zárva. 2-4 év közötti időtartamig használható, alkalmas fektetve tároláshoz is. Általában 39-45 mm-es hosszúságban és 23,5 mm-es vastagságban gyártják.
  - Kolmatált parafa dugó, ez gyengébb minőségű (nagyon porózus, a felszínén több lyukkal rendelkező) natúr dugó, amelyet finom parafa por és kötőanyag keverékével javítanak. 1-4 év közötti időtartamig használható, alkalmas fektetve tároláshoz is. Általában 35-54 mm-es hosszúságban és 22-24 mm-es vastagságban gyártják.
  - Natúr parafa dugó, ez a legjobb minőségű dugófajta. 100%-ban parafából készül, a parafa szeletekből egyben kivágva. Korlátlan ideig megőrzi a vele lezárt palack tartalmát, amelyek fektetve is tárolhatóak. Palackban történő érleléshez is használható. Minőségi kategóriái igazából csak esztétikai szempontok alapján vannak megkülönböztetve. Általában 38-54 mm-es hosszúságban és 24-26 mm-es vastagságban gyártják.
  - Végül megemlítendő a szintetikus dugó, amely világszerte egyre nagyobb teret hódít, hiszen parafa nélkül, bárhol, bármikor előállítható és viszonylag jó minőségű, több előnnyel rendelkező (morzsalék- és pormentes, nem okozhat dugóízt, nincs TCA veszély) megoldást biztosít. Kb. 4 év időtartamig való tároláshoz alkalmas. Legtöbbször 37-44 mm-es hosszúságban és 22 mm-es vastagságban gyártják.