A pezsgős dugók vastagságmérete is megadható egy értékkel, mivel az alsó és felső méretük megegyezik. Ezeket a dugókat, a boros dugókhoz hasonlóan, kézi erővel általában nem, csak palackozó készülék segítségével, lehet megfelelő módon, palackozáshoz, üvegek lezárásához használni.

 Gyártástechnológia és minőség szerinti fajtái :

Agglomerált pezsgős dugók Agglomerált pezsgős dugók
  - Agglomerált parafa dugó, ezt a pezsgős dugófajtát használják a leggyakrabban. Parafa granulátumból készül, kb. 4 mm átmérőjű szemcsékből, a kötőanyaga szintetikus. A palackozás könnyítése és a szélek lemorzsolódásának elkerülése érdekében legalább az egyik véglap szélét lekerekítik.
  - Egylapkás parafa dugó, ez gyakorlatilag egy olyan agglomerált dugó, amelynek egyik végét egy, kb. 5 mm vastag, natúr parafa lemezzel zárják le. A lapka nélküli véglap szélét lekerekítik.
  - Kétlapkás parafa dugó, ez a legmagasabb minőségű pezsgős dugófajta. Annyiban különbözik egylapkás társától, hogy ugyanazon az oldalon, egymás mellett kettő, kb. 5 mm vastag, natúr parafa lemezzel zárják le az agglomerátumból álló rész egyik végét. A lapka nélküli véglap szélét lekerekítik.

 A pezsgős dugókat legtöbbször 44-48 mm-es hosszúságban és 29-30,5 mm-es vastagságban gyártják.